Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

De Motor van de Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

De motor is een 16 Volt gelijkstroom motor waarop een dubbele poelie is gemonteerd voor de beide toerentallen: 33 en 45 RPM.  De aandrijving geschiedt middels een rubberen snaar die om de poelie en het draaiplateau wordt geplaatst.

RPM-1.3-GENIE-3.jpgRPM-1.3-GENIE-7.jpg

De toonarm van de Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

Aan de andere kant van de speler is de toonarm op het chassis bevestigt. Deze toonarm heeft een metalen armbuis. Dit in tegenstelling tot de Pro-Ject RPM Carbon serie, die een toonarm heeft van licht koolstofvezel. De gehele speler is netjes afgewerkt en wat ik heel erg fraai vind dat nagenoeg alle platenspeler variabelen kunnen worden ingesteld.

RPM-1.3-GENIE-9.jpgRPM-1.3-GENIE-12.jpg

De naalddruk (VTF) via het contragewicht, de armhoogte (VTA) is instelbaar middels een kleine stelschroef. Daarmee kan het verticale lagerhuis omhoog worden geschoven en de anti skating is regelbaar via een gewichtje aan een beugeltje. Het is zelfs mogelijk om met het losdraaien van een kleine stelschroef de armbuis te roteren, waardoor de Azimuth kan worden ingeregeld en dat is bijzonder in deze prijsklasse. Via een ’S’ profiel eindigt de toonarm in een vaste headshell. De Pro-Ject GENIE wordt geleverd met een fraai Ortofon 2M Red element. Niet verkeerd. Wat zeg ik, de Ortofon 2M Red is een erg mooi element. Ik gebruik deze ook vaak in onze gereviseerde Audio Creative Thorens platenspelers.

Het centrale lager van de Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

Het centrale lager is een zogenaamd geïnverteerd lager. Dat wil zeggen dat de lagerbus aan de bovenzijde in het draaiplateau is bevestigt en de lagerpen in het chassis is gemonteerd.RPM-1.3-GENIE-6.jpg

De bus is voorzien van een sinterbronzen inzet lager. De lagerpen is van verchroomd rvs gemaakt. Het chroom geeft een zeer glad en hard oppervlak wat het een ideaal materiaal maakt voor lagerpennen. Het draaiplateau draait geruisloos en nagenoeg horizontaal zonder zichtbare ‘warp’. Prima dus. Meer is er eigenlijk niet van deze speler te zeggen. Ik ga eerst even kijken hoe de ‘af fabriek’ instellingen zijn en eventuele afwijkingen bij regelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Fijn geschreven en prettig te lezen. Ik heb net mijn pioneer pl-12d van stal gehaald na jaren op zolder te hebben staan wachten tot zijn baasje tijd en vooral ruimte had. Fijn om naast streaming ook ouderwets muziek te luisteren.

 2. Ik heb deze draaitafel, nu net 2 dagen! Het geluid is gewoon goed. Mn oude Philips 777 is nu naar mijn werkkamer verhuisd. Was wel even uit proberen met het contra gewicht in te stellen, maar dat is gelukt.
  Heb de witte-lak uitvoering. Onder die pootjes leg ik niet die plaatjes, vindt t zo ook mooi staan op mn muur-rack.

 3. Toch zou ik m optimaal willen laten afstellen. Iemand een idee in de buurt van Dordrecht die dat zeer goed kan? Ik heb t idee dat ik m niet optimaal zelf heb ingesteld. Het contragewichtje zit heel erg dicht richting het element. Bij sommige uithalen id muziek hoor je vervorming.
  Graag advies.

  Groet

  AJR

Laat wat van je horen

*