Pro-Ject RPM 1.3 GENIE

De Pro-Ject RPM 1.3 GENIE op de meetbank

Niet onbelangrijk is hoe de speler af fabriek is ingesteld. Dit omdat de meeste kopers niet de mogelijkheid of de kennis hebben om de juiste instelling zelf te doen. Dat moet ook niet nodig zijn, je koopt tenslotte een plug&play platenspeler.

Naalddruk

Als eerste meet ik de naalddruk. deze staat ingesteld op precies 2.00 gram. Dat is ook het maximale wat door Ortofon wordt opgeven voor de 2M Red. Ik stel hem liever in op 1,75  gram. Bij deze naalddruk vind ik zelf de Ortofon 2M Red het beste presteren.

Element configuratie

Als ik de Feickert instelmal plaats is duidelijk dat het element is ingesteld met de nulpunt instelling volgens Stevenson. Zelf gebruik ik meestal Bearwald. Maar het maakt niet echt uit welke je neemt. Het is meer een persoonlijke voorkeur. Wil je weten wat deze instellingen allemaal inhouden lees dan mijn blog ‘handleiding voor het afstellen van een platenspeler’ nog even door. Deze speler staat overigens netjes ingeregeld en ik hoef er niets aan te stellen.

De anti skating instelling

RPM-Genie-2.jpgDe anti skating kan worden ingeregeld met een gewichtje aan een dun nylon draadje die over een beugeltje hangt. Het principe dat je bijvoorbeeld ook bij SME toonarmen terug vind. Ik vind het eigenlijk niet zo’n hele fraaie optie. In dit geval hangt het gewichtje ook wat scheef ten opzichte van de arm. Het draadje ondervind behoorlijk wat wrijving over het beugeltje. De instelling klopt overigens aardig. Ik gebruik als referentie een Wally skater. Mijn advies is om de anti skate indeling gewoon op het eerste gleufje (laagste anti skate instelling) in te stellen, ongeacht de naalddruk.

Last but not least: de Azimuth

Kort gezegd is het de stand van de naald in de plaatgroef. Deze moet netjes 90 graden (loodrecht) op de plaatgroef zijn. Hiervoor heb je speciale software en meetapparatuur nodig. Als je zelf niet kan meten is dat de enige manier om het element exact loodrecht op de plaat uit te richten. Dat is ook prima. Standaard is het element dan ook loodrecht ingesteld. Maar wat als de naald er nu wat scheef is ingelijmd? Dat komt maar al te vaak voor. Mocht het mogelijk zijn dan is het fijn als ook deze waarde goed kan worden ingesteld. Ik doe dit met de Feickert Adjust software. De Feickert Adjust + software is een stuk gereedschap dat ik niet meer zou willen missen.

Er worden met Adjust+ twee waarden gemeten: de fasehoek en de overspraak tussen beide kanalen. Hierbij heeft de fase hoek de hoogste prioriteit aangezien ons menselijke oor gevoelig is voor afwijkingen in fase van beide kanalen. De overspraak wordt meestal gemeten bij -25 dB. Dat is eigenlijk niet meer hoorbaar en dus ondergeschikt aan de fasehoek . Voor dit element stellen we de Azimuth in op  90 – 0,3  graden. Waarbij de fase tussen beide kanalen gelijk is.

Resonantie frequentie

Belangrijk is de combinatie van element en toonarm. In mijn laatste verhaal ‘kies het juiste element bij je platenspeler’  kun je uitvoerig lezen hoe je deze zelf kunt bepalen en waarom deze combinatie zo belangrijk is voor de muziekweergave. De resonantie frequentie van deze Pro-Ject toonarm en Ortofon 2M Red is 10 HZ. Dat is een ideale resonantiefrequentie.

Toerental

Ook niet onbelangrijk is het toerental van de draaitafel. De 33,3 RPM evenals de 45,0 RPM vallen iets lager uit, respectievelijk 33,22 RPM en 44,86 RPM.

De beide toerentallen zijn overigens stabiel en variëren nauwelijks. Wow en Flutter zijn netjes binnen specificatie. (< 0,15%).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Reacties

 1. Fijn geschreven en prettig te lezen. Ik heb net mijn pioneer pl-12d van stal gehaald na jaren op zolder te hebben staan wachten tot zijn baasje tijd en vooral ruimte had. Fijn om naast streaming ook ouderwets muziek te luisteren.

 2. Ik heb deze draaitafel, nu net 2 dagen! Het geluid is gewoon goed. Mn oude Philips 777 is nu naar mijn werkkamer verhuisd. Was wel even uit proberen met het contra gewicht in te stellen, maar dat is gelukt.
  Heb de witte-lak uitvoering. Onder die pootjes leg ik niet die plaatjes, vindt t zo ook mooi staan op mn muur-rack.

 3. Toch zou ik m optimaal willen laten afstellen. Iemand een idee in de buurt van Dordrecht die dat zeer goed kan? Ik heb t idee dat ik m niet optimaal zelf heb ingesteld. Het contragewichtje zit heel erg dicht richting het element. Bij sommige uithalen id muziek hoor je vervorming.
  Graag advies.

  Groet

  AJR

Laat wat van je horen

*